Bij de sport voetbal gaat het natuurlijk om de bal. Het is dan ook logisch, dat hij van de  hoogst mogelijke kwaliteit moet zijn. Professionele voetballers, maar ook aanstormende talenten, hebben de kwalitatief beste voetballen nodig om hun spel te verbeteren. Om die kwaliteit van voetballen, zaalvoetballen en beachvoetballen te garanderen en herkenbaar te maken heeft FIFA het “FIFA Quality Concept” geïntroduceerd. In laboratoria worden alle voetballen getest en alleen die exemplaren die door de strenge testprocedure komen mogen de prestigieuze FIFA labels dragen.

Maar liefst negen voetballen in het assortiment van SAMBA hebben een FIFA keurmerk gekregen. En dat is niet voor niets!

FIFA INSPECTED

Voor het verkrijgen van een FIFA INSPECTED keurmerk moet een bal met succes zes proeven doorstaan om in aanmerking te komen voor dit keurmerk. Het gaat hierbij om testen op omtrek, ronding, stuitkarakteristieken, waterabsorptie, gewicht en drukverlies.

      1. Omtrek
        De grootte van de voetbal moet voldoen aan vastgestelde norm. De voetbal wordt op druk gebracht en op 45.000 punten gemeten. De omtrek wordt vervolgens berekend om vast te stellen dat deze binnen de gestelde norm valt voor elk van de 45.000 punten.
      2. Ronding
        De straal van de voetbal wordt net als de omtrek op 45.000 punten gemeten. De verschillen tussen de afzonderlijke punten worden berekend, waardoor fouten in de ronding van de voetbal bijna onmogelijk kunnen worden gemist.
      3. Stuitkarakteristieken
        Bij het testen van de stuiterkarakteristieken wordt de elasticiteit van de voetbal bepaald. Voorspelbare stuiterkarakteristiek van een voetbal is belangrijk. In het laboratorium vallen de voetballen tien keer vanaf 2 meter hoogte op een stalen plaat. Onder gelijke omstandigheden moet de stuiterkarakteristiek van de voetbal onveranderd blijven.
      4. Waterabsorptie
        Onder extreme omstandigheden zal een voetbal water opnemen. Om de waterabsorptie van een voetbal te bepalen, wordt de voetbal gedraaid en 250 keer ingeknepen in een watertank. De beperkte hoeveelheid water die een bal maximaal mag opnemen moet voldoen aan de vooraf vastgestelde norm.
      5. Gewicht
        Het gewicht van een voetbal wordt in het laboratorium  drie keer bepaald in een gesloten kast. Dit om te voorkomen dat externe factoren het gewicht beïnvloeden. FIFA hanteert strikte normen voor het toegestane gewicht van een voetbal.
      6. Drukverlies
        De druk van een voetbal moet constant blijven gedurende een voetbalwedstrijd. Wanneer dit niet het geval is, moet de bal tussentijds weer op druk gebracht worden. In het laboratorium wordt de voetbal op de standaard druk gebracht. Na 72 uur mag er geen noemenswaardig drukverlies zijn opgetreden voor het verkrijgen van een FIFA INSPECTED keurmerk.

FIFA Approved

Om het hoogste FIFA keurmerk te verdienen, moet de bal de zes testen voor een FIFA INSPECTED keurmerk doorstaan onder nog zwaardere omstandigheden. De vormvastheid en grootte worden getoetst in een zevende test. Hiervoor wordt de bal 2.000 keer vanaf 2,5 meter afstand tegen een stalen plaat geschoten met een snelheid van 50 kilometer per uur. De voetbal slaagt alleen voor de test wanneer de naden en het ventiel onaangetast blijken en het drukverlies en veranderingen in omtrek en vorm verwaarloosbaar klein zijn.

Alle FIFA tests worden uitgevoerd onder dezelfde omstandigheden. De voetballen worden op druk gebracht tot een druk van 0,8 bar ±0,005 bar. De voetballen worden tenminste 24 uur bewaard bij een temperatuur van 20°C ±2°C bij een luchtvochtigheid van 65% ±5%.

Bron: www.fifa.com